Skip to content Skip to footer

Za otroke

Za otroke in mladino

Ježkove pravljice

Ure pravljic so namenjene otrokom od 3. do 7. leta.

Potekajo od oktobra do aprila enkrat mesečno, in sicer ob prvih sredah v mesecu v Rogatcu, ob prvih četrtkih v mesecu pa v Rogaški Slatini, z veseljem pa pravljice povemo tudi skupinam, ki pridejo v knjižnico ali pa si želijo našega obiska v vrtcu ali šoli.

Ustvarjalne delavnice

Ustvarjalne delavnice za predšolske in osnovnošolske otroke načrtujemo na obeh lokacijah knjižnice v času šolskih počitnic, v tednu otroka in pred nekaterimi prazničnimi dnevi.

Obiskovalci izdelujejo različne izdelke iz različnih materialov, ki jih ob koncu delavnice odnesejo s sabo.

Ježkov nahrbtnik

 

Ježkov nahrbtnik je mini bralna značka, namenjena najmlajšim uporabnikom knjižnice (starost od 3. do 8. let). Z omenjenim projektom želimo spodbujati bralno kulturo že pri najmlajših, vplivati na izobraževalni proces in sodelovati pri aktivnem preživljanju prostega časa otrok.

Kako sodelovati?

Na za to namenjenih poličkah so pripravljene knjige, med katerimi se lahko izbira, in nahrbtniki, v katerih se izbrane knjige odnesejo domov. Od meseca oktobra, ko se projekt začne s prireditvijo ob Tednu otroka, pa do aprila, ko je zaključna prireditev, je trebs prebrati 10 knjig s seznama. Naslovi prebranih knjig se vpisujejo na kartonček, ki se glasi na otrokovo ime. Na zaključni prireditvi vsi, ki osvojijo bralno značko, prejmejo Ježkovo priznanje in knjižno nagrado.

ŠOK – Škatla Odličnih Knjig

 

V Knjižnici Rogaška Slatina smo oktobra 2018 pričeli s 1. sezono bralne značke za otroke, imenovano ŠOK – Škatla Odličnih (Otroških) Knjig, ki je namenjena otrokom od 9. do 13. leta starosti. V zadnjih letih se kaže trend upadanja branja, k čemur pa je seveda vplival tudi porast informacijske tehnologije, ki je danes dostopna že skoraj vsakomur. Z bralno značko ŠOK želimo spodbujati bralno kulturo otrok, vplivati na izobraževalni proces in sodelovati tudi pri aktivnem preživljanju prostega časa otrok. Otroke poskušamo povabiti v knjižnico in jim ponovno prebuditi ljubezen do branja in knjige. Na mladinskem oddelku smo oblikovali »kotiček«, kjer smo knjižničarke v škatli zbrale aktualno kvalitetno leposlovno in strokovno gradivo, ki je primerno za skupino bralcev, v kateri se pojavlja trend upadanja branja.

 

Rastem s knjigo

 

Projekt Rastem s knjigo je namenjen vzpodbujanju bralne kulture in informacijske pismenosti.

Skupaj sta ga zasnovala Ministrstvo za kulturo in Ministrstvo za šolstvo v sodelovanju z Javno agencijo za knjigo in s splošnimi knjižnicami, zato sedmošolce vseh osnovnih šol na območju delovanja knjižnice ter dijake 1. letnikov Šolskega centra Rogaška Slatina povabimo na obisk. Predstavimo jim knjižnico, njen namen in delovanje, jih usposabljamo za samostojne uporabnike knjižnice, učimo iskanja gradiva po virtualni knjižnici Slovenije COBISS+, predstavimo pa jih tudi ponudbo e-knjižnice (Biblos, Audibook in druge portale).

Slikovna križanka

Mesečna slikovna križanka je namenjena mlajši populaciji naših bralcev. Rešitev križanke je tematsko vezana na tekoči mesec. Križanka je razstavljena na otroškem oddelku. Do rešitve križanke pridejo otroci skozi prepoznavanje sličic in pravilnega vpisovanja besednega opisa le teh v pripravljeno mrežo. Na koncu vsakega meseca izžrebamo enega srečneža v Knjižnici Rogaška Slatina in enega v krajevni Knjižnici Rogatec, ki sta za trud nagrajena bodisi s knjižno nagrado bodisi s kakšnim drugim presenečenjem, primernim njihovi starosti.

Noč z Andersenom

Knjižnica Rogaška Slatina se je leta 2015 pridružila knjižnicam v Evropi in nekaterim v Sloveniji, ki na poseben način praznujejo svetovni dan knjige za otroke in rojstni dan svetovno priznanega pravljičarja Hansa Christiana Andersena. Projekt se imenuje Noč z Andersenom in se odvije vsako leto ob koncu tedna, ki je najbližji njegovemu rojstnemu dnevu, 2. aprilu. Noč z Andersenom je prav posebna noč – skupaj z otroki jo namreč preživimo v knjižnici ob delih H. C. Andersena, prijetnem druženju, ustvarjalnicah, pantomimi, karaokah … in se predvsem nadvse dobro imamo.

Teden otroka

V sodelovanju z Občino Rogaška Slatina, Občino Rogatec, Zavodom za turizem in kulturo, Zavodom za kulturo, turizem in razvoj v mesecu oktobru od tednu otroka organiziramo celotedenske aktivnosti. Otrokom ponudimo gledališke in kinopredstave, ustvarjalne delavnice, pravljične urice, izlete, se povežemo z društvi ali organizaciji, ki s svojimi aktivnostmi popestrijo teden.

Mali Pranger – Ela

Festival Pranger se je leta 2008 razširil tudi na posebno festivalsko dogajanje, namenjeno najmlajšim. Poimenovali smo ga ELA – po pisateljici Eli Peroci, ki je bila rojena v Rogaški Slatini.

Podobno, kakor je nekoč dejala pisateljica, da namreč »ne piše za otroke, temveč otrokom, in se tako z njimi pogovarja«, skušamo tudi ustvarjalci Prangerja osrednjo festivalsko rdečo nit, to je poezijo, na različne načine približati otrokom, v njim ljubi govorici, torej igri in ustvarjalnosti. Eno izmed priložnosti za ustvarjalno zorenje in izražanje nudimo v razpisih, ki jih vsako leto pošljemo v osnovne šole. Mogoče pa bo katera mlada pesnica ali pesnik čez nekaj let tudi del naše sedaj že resnično bogate bere pesnikov in pesnic, povabljenih gostov in gostij na samem Festivalu Pranger.

Kontakt

Knjižnica Rogaška Slatina
Celjska cesta 13, 3250 Rogaška Slatina

Tel.: 03 818 57 80, 03 819 24 23
E-naslov: sikrsl@r-sl.sik.si

Knjižnica Rogatec
Strmolska ul. 6, 3252 Rogatec

Tel.: 03 819 07 30
E-naslov: knjiznica.rogatec@guest.arnes.si

Rogaška Slatina

Delovni čas

ponedeljek, sreda, petek:
10:00 - 18:00

torek, četrtek:
7:00 - 15:00

sobota:
8:00 - 13:00

Nedelje in prazniki zaprto.

Rogatec

Delovni čas

torek:
12:00 - 17:00

sreda:
12:00 - 15:00

četrtek:
10:00 - 15:00

Accessibility