Skip to content Skip to footer

[reportaža] ELIN FESTIVAL 2022

Začetek meseca oktobra obeležujemo TEDEN OTROKA. V sklopu dogajanj, namenjenih otrokom, smo v Rogaški Slatini organizirali tridnevnim družinski festival, kjer je vsak obiskovalec gotovo našel kakšno zanimivo dogodivščino zase.

ELIN FESTIVAL 2022

je potekal od petka, 7. oktobra, do nedelje, 9. oktobra., letos prvič, a zagotovo ne zadnjič.

Prvi dan festivalskega dogajanja so zaznamovale jesenske ustvarjalne delavnice, kjer so otroci skupaj s pridnimi puncami Mladinskega sveta Rogaška Slatina postavljali tudi Tetko Jesen. Da pa je bilo dogajanje še bolj pesto, so otroke v Mucinem domu v prostorih Mladinskega sveta obiskale tudi Muce Copatarice. Strokovne delavke Vrtca Rogaška Slatina so v letošnjem Elinem letu izdelale vrhunsko dovršene kostume Elinih muc in jih ob tej priložnosti tudi oblekle ter tako razveseljevale otroke.

Petkovo popoldansko dogajanje se je nadaljevalo v prostorih Kulturnega centra, kjer je Knjižnica Rogaška Slatina organizirala striparsko delavnico.  Pred našimi očmi so nastajale ilustracije junakov. Kako enostavno je bilo videti! Pa ni čisto tako, smo se prepričali s striparjem Ivanom Mitrevskim. Na delavnici je Mitrevski tudi pokazal in projiciral svoje stripe in ilustracije, malo smo se pogovarjali o tem, kaj mladi radi berejo  in kako ohranjati voljo in strast do branja. S tem so v Knjižnici Rogaška Slatina tudi uradno otvorili bralno značko za najstnike, imenovano ŠOK.

V soboto smo začeli že dopoldan. V dvorani Kulturnega centra nas je s čarovniško-cirkuško predstavo nasmejal Klovn Žare. Slatinski otroci so se izkazali za zelo pogumne in neustrašne, saj so se mnogi pridružili Žaretu na odru in se preizkusili v marsikaterem akrobatskem elementu. Na začetku predstave pa je direktorica Knjižnice Rogaška Slatina, mag. Nataša Koražija, vse otroke prijazno povabila k sodelovanju in vpisu v Ježkov nahrbtnik, bralno značko za najmlajše, ki jo Knjižnica Rogaška Slatina letos organizira že 13. po vrsti.

Po predstavi je sledila pa eksperimentalna dogodivščina. Na obisk v Rogaško Slatino je prišla Hiša eksperimentov iz Ljubljane. Spoznali smo zgodbo o zvoku – s čisto eksperimentalnega, znanstvenega, a zelo zabavnega stališča. Izvedeli smo kako potuje zvok, zakaj so eni toni višji, drugi nižji in zakaj denimo slišimo žuželke, kadar letajo blizu nas … Otroci in starši so bili nad pustolovščino navdušeni.

Sobotno popoldansko dogajanje pa je bilo bolj aktivno, organizatorji festivala so ga poimenovali: Aktivno popoldne pod Janino. In res je bilo tako, saj ni manjkalo gibanja, smeha ter zanimivih športnih rekvizitov. Žoge velikanke, zorb žoge, so požele največ navdušenja, saj so tako ogromne, da so otroci lahko splezali vanje in brezskrbno ‘vadili’ kotaljenje. Skakanje so ‘vadili’ na napihljivem igralu, ustvarjanje pa v ustvarjalnem kotičku. Malce bolj zares je šlo pri mali šoli tenisa, kjer smo prepričani, da imamo v Rogaški kar nekaj novih teniških navdušencev in bodičih profesionalnih tenisačev. Knjižnica Rogaška Slatina je na zelenici pripravila Igre brez meja, z mnogimi rekviziti ter kompleksnimi vajami. Dobili smo zmagovalce in poražence s sklepom, da je važnejše sodelovati kot zmagati.

Sobotno popoldne je z glasbo in prijetnim vodenjem popestril Kristjan Šmid, za lačne majhne in velike pa Društvo Gaja s slastnimi palačinkami in pečenim krompirčkom.

Nekoliko bolj umirjena dejavnost pa je bila pravljična joga. Tjaša in Maša iz Viva centra sta poskrbeli, da so otroci preko igre spoznali dihalne tehnike, osnove joga gibanja in se ob pomirjujoči glasbi sprostili.

Sledilo pa je tudi večerno dogajanje, kjer je Kino Rogaška za malo večje otroke priredil brezplačno predvajanje filma z naslovom Nad oblaki.

Nedeljsko dopoldne je bilo namenjeno počitku, popoldan pa je zoper Kulturni center vabil na druženje z Ribičem Pepetom, kjer so tudi uradno otvorili otroški gledališki abonma – letos so ga poimenovali po Eli – Elin abonma. Niste še prepozni, še vedno vabijo k vpisu.

Organizatorji dogodka: OBČINA ROGAŠKA SLATINA, KNJIŽNICA ROGAŠKA SLATINA, JAVNI ZAVOD ZA TURIZEM IN KULTURO ROGAŠKA SLATINA, MLADINSKI SVET OBČINE ROGAŠKA SLATINA, KINO ROGAŠKA se vsem obiskovalcev festivala zahvaljujejo za obisk in jih do prihodnjega leta lepo pozdravljajo.

Kontakt

Knjižnica Rogaška Slatina
Celjska cesta 13, 3250 Rogaška Slatina

Tel.: 03 818 57 80, 03 819 24 23
E-naslov: sikrsl@r-sl.sik.si

Knjižnica Rogatec
Strmolska ul. 6, 3252 Rogatec

Tel.: 03 819 07 30
E-naslov: knjiznica.rogatec@guest.arnes.si

Rogaška Slatina

Delovni čas

ponedeljek, sreda, petek:
10:00 - 18:00

torek, četrtek:
7:00 - 15:00

sobota:
8:00 - 13:00

Nedelje in prazniki zaprto.

Rogatec

Delovni čas

torek:
12:00 - 17:00

sreda:
12:00 - 15:00

četrtek:
10:00 - 15:00

Accessibility