Skip to content Skip to footer

Prešernov dan

V čast našemu največjemu slovenskemu pesniku – doktorju Francetu Prešernu – osmega februarja praznujemo kulturni praznik.
 
Knjižnica Rogaška Slatina ob tej priložnosti vsem našim uporabnikom želi obilo modrosti in zadovoljstva. Prav tako Vam želimo en lep kulturni praznik, ki si ga lahko popestrite z brskanjem po spominih, z obiskom kakšne kulturne ustanove, s sprehodom v naravi ali branjem kakšne dobre knjige.
 
Za prijetno in morda malce zabavno branje pa še: 

Manj znana dejstva o velikem Francetu Prešernu na Prešernov dan

Datum rojstva – Zgodovinarji zelo dvomijo, da se je Prešeren rodil 3. decembra takrat, naj bi bil najverjetneje krščen. Vseeno na ta dan praznujemo ”Ta veseli dan kulture”, ko kulturne ustanove brezplačno odprejo svoja vrata. Tako praznujemo dan Prešernovega rojstva kot tudi dan smrti, 8. februar, ki je seveda slovenski kulturni praznik.

Žrtev spolne zlorabe? – Prešernu se je Ribnica, kjer je preživljal otroštvo, zelo zamerila, saj naj bi bil tam vpleten v incident, povezen s spolnostjo. Govorilo se je tudi o tem, da je bil žrtev spolne zlorabe, vendar zadeva ni nikoli doživela uradnega epiloga. Kakorkoli, ve se, da je imel pesnik za časa življenja zasebno precej čudaški oziroma nezdrav odnos do žensk ter verjetno tudi do spolnosti.

Trije otroci – France naj bi imel 3 otroke, ki mu jih je rodila Ana Jelovšek. Prva hči, Terezija, naj bi umrla pri 7 mesecih v reji. Druga hči Ernestina je bila prav tako dana v rejo. Sin Frančišek Ksaver je bil rojen 1845, vendar je bil France v dvomih, ali je sploh njegov, zato sta se z Ano sprla in je tudi ta romal v rejo. Na smrtni postelji ga je vendarle priznal.

Alkohol – Med Slovenci kroži mit o Prešernu veseljaku, ki je prepogosto pogledal v kozarec z alkoholom. Vendar naj ne bi bilo tako, saj je samo od časa do časa zavil v gostilno in še takrat le zaradi družbe, ne zaradi nujne potrebe po alkoholu.

Erotične pesmi – Prešeren je napisal tudi veliko erotičnih pesmi, ki pa jih večine danes ne poznamo, saj pesmi ne dosegajo dovolj visokih kulturno- umetniških standardov. To so vulgarne pesmi, ki vsebujejo veliko neprimernih in nedostojnih izrazov.

Tih in radodaren – Med sorodniki, prijatelji in znanci je veljal za prijaznega, skromnega, tihega in redkobesednega človeka. Bil je zelo radodaren, čeprav pogosto tudi sam brez denarja, še posebej do revnih in otrok.

Matija Čop – Leta 1835 je Prešernov najboljši prijatelj Matija Čop tragično umrl med kopanjem v reki Savi pri Tomačevem. Prešeren mu je posvetil pesnitev Krst pri Savici, elegijo V spomin Matije Čopa in mu zložil nagrobni napis.

Vrtnica – Po Prešernu se imenuje prva slovenska vrtnica, ki jo je vzgojil akademik dr. Matjaž Kmecl. Vrtnica je rožnate barve z belimi in rjavimi odtenki.

Portret – Njegov videz na portretih je nastal po govoricah, zapisih in tudi domišljiji, saj se za časa življenja ni dal upodobiti.

Prešernovi – Prešernov rod velja za enega med najstarejšimi zgodovinsko ugotovljeni kmečkimi rodovi na Gorenjskem.

Pesmi in sodobnost – Danes lahko beremo številne sodobne izdaje Prešernovih Poezij, v katerih so vsa besedila nekoliko popravljena oziroma prilagojena sodobnemu jeziku in zdaj veljavnim jezikovnim pravilom. https://n1info.si

Kontakt

Knjižnica Rogaška Slatina
Celjska cesta 13, 3250 Rogaška Slatina

Tel.: 03 818 57 80, 03 819 24 23
E-naslov: sikrsl@r-sl.sik.si

Knjižnica Rogatec
Strmolska ul. 6, 3252 Rogatec

Tel.: 03 819 07 30
E-naslov: knjiznica.rogatec@guest.arnes.si

Rogaška Slatina

Delovni čas

ponedeljek, sreda, petek:
10:00 - 18:00

torek, četrtek:
7:00 - 15:00

sobota:
8:00 - 13:00

Nedelje in prazniki zaprto.

Rogatec

Delovni čas

torek:
12:00 - 17:00

sreda:
12:00 - 15:00

četrtek:
10:00 - 15:00

Accessibility