Skip to content Skip to footer

Preberite, kaj vse se je februarja dogajalo v Knjižnici Rogaška Slatina

Februar – najkrajši mesec v letu, pa vendar …

Preberite, kaj vse se je dogajalo v Knjižnici Rogaška Slatina

  • Počitniško dogajanje zimskih počitnic smo otrokom popestrili s predavanjem svetovnega popotnika Zorana Furmana: Otroci sveta. Od blizu videti ter spoznati različne kulture in način življenja otrok po svetu, je bila neprecenljiva izkušnja za naše najmlajše. V počitniškem tednu pa so se lahko otroci preizkusili tudi v robotiki, natančneje »Mali ustvarjalci« iz Maribora so za nas pripravili delavnico finomotoričnih spretnosti z lego kockami. Otroci so izkazali veliko navdušenja ter kreativnosti.

 

  • V počastitev letošnjega kulturnega praznika smo v knjižnici gostili JERNEJO JEZERNIK, pisateljico, urednico, prevajalko, predvsem pa izjemno poznavalko svetovne popotnice, pisateljice, pesnice, pisateljice in zbirateljice Alme M. Karlin, katere korenine segajo v naše kraje, saj je bil njen oče Jakob Karlin rojen v Tuncovcu pri Rogaški Slatini. Ga. Jezernik je predstavila njen ustvarjalni in popotniški opus, za literarni vložek je poskrbela igralka SONJA MLEJNIK, ki je brala Almino poezijo, za glasbeni intermezzo pa virtuozinja na violini INGA ULOKINA.

 

  • Dvorano Kulturnega centra pa je napolnil trenutno najbolj priljubljen župnik v Sloveniji, Martin Golob. Predstavitev knjige »Na spletni prižnici«, ki jo je spisal Lojze Grčman, je požela veliko pozornosti. Promocija je potekala v sklopu prireditev Knjižnica Rogaška Slatina in je bila zaradi velikega interesa prestavljena v Kulturni center, kjer je bila dvorana polna do zadnjega sedeža. Z gostoma se je pogovarjala direktorica mag. Nataša Koražija, ki jima je zastavila več zanimivih vprašanj. Na vprašanje, kaj misli o odpravi celibata, je Golob spontano odgovoril: »Tega jaz verjetno ne bom doživel, morda bodo pa moji otroci« in dvorano spravil v spontan smeh. Za intermezzo pa nam je odlična citrarka Barbara Kobula odigrala tri skladbe.

 

  • V februarju smo se poklonili tudi Poslušali smo zanimivo predavanje o kulturni in naravni dediščini Rogaška Slatine, ki ga je pripravil TONČI KAMENŠEK. Podana je bila tudi pobuda o debatnem krožku, ki ga organizira ga. Aleksandra Krumpak s svojo ekipo in bo potekal v knjižnici ob sobotah. Boste z nami?

 

  • Častni občan Občine Rogaška Slatina, Jože Lipnik, upokojeni univerzitetni profesor, literat, planinec in častni občan Občine Rogaška Slatina, je konec meseca praznoval častitljivih 88 let. Na predvečer njegovega rojstnega dne smo se z njim pogovarjali o njegovem znanstvenoraziskovalnem, domoznanskem in literarnem delu. Dokazal je, da je še vedno poln energije in pripravljen na nove izzive. Dr. Lipnik, želimo vam krepkega zdravja in še mnogo podvigov tudi v prihodnje!

 

  • Februar pa smo zaključili z našimi najmlajšimi. V goste smo povabili domačinko Barbaro Stojnšek – certificirano EFT izvajalko II. stopnje – in pripravili tematsko PRAVLJIČNO URICO. Ob slikanici avtorice Katje Drobež MEDVEDEK SE BOJI TEME spoznali, kako lahko strah zelo učinkovito preženemo s tapkanjem, čudežno opičjo metodo, ki jo je lastovica v naše kraje prinesla iz daljne Afrike. Metoda EFT je nežna tehnika, pri kateri s tapkanjem po določenih točkah telesa v kratkem času dosežemo čustveno pomiritev. Ob koncu pravljične urice so otroci izdelali vsak svojega medvedka, ‘označili točke tapkanja’, in ga odnesli s sabo domov.

 

  • V februarju pa so nas obiskale tudi Osnovne šole Rogaška Slatina. Skupaj s šolskimi knjižničarji izvajamo projekt Rastem s knjigo. V sklopu obiska otrokom predstavimo knjižnico, knjižnično dejavnost, sistem Cobiss in Biblos. Večino časa pa namenimo pogovoru o tem, zakaj je dobro brati in kakšno naložbo v življenju prinaša ljubezen do branja. Učenci so v dar prejeli knjigo Reformatorji v stripu, avtorja Boštjana Gorenca – Pižame.

 

  • Mesec februar pa je tudi mesec, ko pričenjamo, že šestnajstič zapovrstjo, del festivalskega dogajanja, namenjen mladim literarnim ustvarjalcem, poimenovan ELA – Mali Pranger, po pisateljici Eli Peroci. V sodelovanju s Festivalom Pranger smo s 7. februarjem razpisali natečaj za najboljšo pesem. Tema letošnjega natečaja je TOPLINA. Več o razpisu na: https://pranger.si/ela/

 

 

Kontakt

Knjižnica Rogaška Slatina
Celjska cesta 13, 3250 Rogaška Slatina

Tel.: 03 818 57 80, 03 819 24 23
E-naslov: sikrsl@r-sl.sik.si

Knjižnica Rogatec
Strmolska ul. 6, 3252 Rogatec

Tel.: 03 819 07 30
E-naslov: knjiznica.rogatec@guest.arnes.si

Rogaška Slatina

Delovni čas

ponedeljek, sreda, petek:
10:00 - 18:00

torek, četrtek:
7:00 - 15:00

sobota:
8:00 - 13:00

Nedelje in prazniki zaprto.

Rogatec

Delovni čas

torek:
12:00 - 17:00

sreda:
12:00 - 15:00

četrtek:
10:00 - 15:00

Accessibility