Skip to content Skip to footer

Dan reformacije – praznik slovenske kulture in jezika

Vprašanje: Kaj imajo skupnega buldožer, asfalt in luknje? Odgovor: Primoža Trubarja, Jurija Dalmatina ter Adama Bohoriča.  Kdo to pravi? Kozma Ahačič, in sicer:

Primož Trubar je bil buldožer, ki je izkopal teren. Jurij Dalmatin je na tem terenu postavil asfaltirano cesto, Adam Bohorič pa je poskrbel, da je vse skupaj steklo po načrtih in brez lukenj v asfaltu.

Zakaj smo si ljudje omislili in izmislili knjižne jezike, se sprašuje dr. Kozma Ahačič. Nikakor ne zato, da bi nam bilo težje, ampak zato, da bi se manj ukvarjali z jezikovnimi vprašanji, kadar pišemo in govorimo, ugotavlja. Podobno pa je celo s pravopisom. Pravopisnih pravil nimamo zato, da bi ustvarjala slabo voljo: ampak da ni nas ob branju pri jeziku čim manj stvari motilo.

Začeti knjižni jezik pa ni preprosto. Če kdo od vas piše sporočila prek pametnih telefonov v pogovornem jeziku ali slengu, potem bo hitro razumel, kaj pomeni iz takšnega jezika narediti knjižni jezik.

Naredite preizkus: Zamislite si eno današnjo prigodo in jo zapišite ‘s čisto pogovorno skladnjo’. Če boste vmes kaj napisali v knjižnem jeziku, štejte to kot napako. Ni lahko, a ne?

Takšen poskus da misliti, da se sicer v slengu ali narečju ali pogovornem jeziku lahko počutimo zelo svobodne, a v trenutku, ko želimo iz njega narediti knjižni jezik naletimo na vrsto omejitev in vprašanj. Glavni akterji ‘ustanovitve’ knjižnega jezika, Primož Trubar, Adam Bohorič in Jurij Dalmatin, so imeli težko nalogo in opravili so jo odlično – vsi skupaj so z jezikovnega vidika reševali probleme in razmišljali o njih. Zakaj? Zato, da bi bilo prve slovenske knjige čim lažje brati, da bi jih bralci čim lažje razumeli. Primož Trubar je ustvaril slovenski knjižni jezik, Jurij Dalmatin pa ga je skupaj z Adamom Bohoričem še dodatno poenotil in izboljšal.

 

V Sloveniji je 31. oktober dan reformacije. Praznik in dela prost dan je namenjen spominu na versko, politično in kulturno gibanje v 16. stoletju, ki je obrodilo prvo tiskano knjigo v slovenskem jeziku. Izdal jo je Primož Trubar, s tem pa je obveljal za začetnika slovenščine.

Iskrene čestitke ob državnem prazniku, Dnevu reformacije, vam vošči Knjižnica Rogaška Slatina.

Kontakt

Knjižnica Rogaška Slatina
Celjska cesta 13, 3250 Rogaška Slatina

Tel.: 03 818 57 80, 03 819 24 23
E-naslov: sikrsl@r-sl.sik.si

Knjižnica Rogatec
Strmolska ul. 6, 3252 Rogatec

Tel.: 03 819 07 30
E-naslov: knjiznica.rogatec@guest.arnes.si

Rogaška Slatina

Delovni čas

ponedeljek, sreda, petek:
10:00 - 18:00

torek, četrtek:
7:00 - 15:00

sobota:
8:00 - 13:00

Nedelje in prazniki zaprto.

Rogatec

Delovni čas

torek:
12:00 - 17:00

sreda:
12:00 - 15:00

četrtek:
10:00 - 15:00

Accessibility