Skip to content Skip to footer

38. Slovenski knjižni sejem

𝗢𝗯𝗰̌𝗶𝗻𝗮 𝗥𝗼𝗴𝗮𝘀̌𝗸𝗮 𝗦𝗹𝗮𝘁𝗶𝗻𝗮 𝗻𝗮 𝗸𝗻𝗷𝗶𝘇̌𝗻𝗲𝗺 𝘀𝗲𝗷𝗺𝘂📚 Občina Rogaška Slatina se je letos kot mesto v gosteh predstavljala na 38. Slovenskem knjižnem sejmu, ki je od 22. do 27. novembra potekal na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.
 
Že meseca junija sta župan mag. Branko Kidrič in direktor Gospodarske zbornice Slovenije, Zbornice knjižnih založnikov in knjigotržcev Vladimir Kukavica podpisala Pismo o nameri, s katerim sta se dogovorila o vlogi Občine na tem največjem knjižnem dogodku leta. Gospod Kukavica je poudaril, da gre za občino, ki ji je mar za kulturo. Pozdravil je odločitev, da so v občini zaznali pomembnost rojakinje v literarnem prostoru in ji posvetili letošnje leto pod skupnim imenom Leto Ele Peroci.
Rogaška Slatina se je vse dni trajanja sejma predstavljala ne sejemskem prostoru. Ker pa je sejem pomenil tudi odlično promocijsko priložnost kraja skozi kulturo, so za vse obiskovalce pripravili štiri različne dogodke 𝘃 𝘀𝗼𝗱𝗲𝗹𝗼𝘃𝗮𝗻𝗷𝘂 𝘇 𝗝𝗭 𝘇𝗮 𝘁𝘂𝗿𝗶𝘇𝗲𝗺 𝗶𝗻 𝗸𝘂𝗹𝘁𝘂𝗿𝗼 𝗥𝗼𝗴𝗮𝘀̌𝗸𝗮 𝗦𝗹𝗮𝘁𝗶𝗻𝗮 (Visit Rogaška Slatina), Knjižnica Rogaška Slatina 𝗶𝗻 Šolski center Rogaška Slatina.
V torek, 22. novembra, so dijakinje in dijaki Srednje vzgojiteljske šole, gimnazije in umetniške gimnazije iz Ljubljane (ŠVŠGUGL) pod mentorstvom Sonje Kononenko, Katje Virant Iršič, Lili Epih in Tanje Špenko na Odru mladih za najmlajše obiskovalce odigrali lutkovno predstavo Pozabljene pravljice in navdušili številne obiskovalce.
 
𝗩 𝘀𝗿𝗲𝗱𝗼, 𝟮𝟯. 𝗻𝗼𝘃𝗲𝗺𝗯𝗿𝗮, 𝘀𝗲 𝗷𝗲 𝗻𝗮 𝗚𝗹𝗮𝘃𝗻𝗲𝗺 𝗼𝗱𝗿𝘂 𝗽𝗿𝗲𝗱𝘀𝘁𝗮𝘃𝗶𝗹𝗮 𝘇𝗴𝗼𝗱𝗼𝘃𝗶𝗻𝗮 𝗥𝗼𝗴𝗮𝘀̌𝗸𝗲 𝗦𝗹𝗮𝘁𝗶𝗻𝗲 𝘀𝗸𝗼𝘇𝗶 𝘇𝗴𝗼𝗱𝗯𝗲 𝗱𝗼𝗺𝗮𝗰̌𝗶𝗻𝗼𝘃, o čemer je pripovedovala Erna Ferjanič, predsednica Literarnega društva Sončnica, o pomenu zdravilne vode in vodnih vrelcev pa je govorila Marija Čakš. Pogovor je vodila Alenka Vodušek, dogodek pa je glasbeno popestrila Manca Druškovič.
 
𝗣𝗼𝗺𝗲𝗻 𝗔𝗻𝗶𝗻𝗲𝗴𝗮 𝗱𝘃𝗼𝗿𝗮 𝘇𝗮 𝗥𝗼𝗴𝗮𝘀̌𝗸𝗼 𝗦𝗹𝗮𝘁𝗶𝗻𝗼 𝗷𝗲 𝗯𝗶𝗹 𝘃 𝗼𝘀𝗽𝗿𝗲𝗱𝗷𝘂 𝘃 𝗰̌𝗲𝘁𝗿𝘁𝗲𝗸, 𝟮𝟰. 𝗻𝗼𝘃𝗲𝗺𝗯𝗿𝗮 𝗻𝗮 𝗚𝗹𝗮𝘃𝗻𝗲𝗺 𝗼𝗱𝗿𝘂. Mag. Nataša Koražija se je z Nanijem Poljancem pogovarjala o njegovi zbirki na Aninem dvoru in o knjigah, ki so nastale pod okriljem grupe Kunsthaus. Gostje so bili še dr. Peter Mikša, ki je skupaj z Nanijem Poljancem napisal knjigo Kralj Peter v slovenskih Alpah, dr. Sara Špelec s pesniško zbirko Zaljubljenka = Zaljubljenica, mag. Daniel Siter je predstavil znanstveno monografijo Rogaška Slatina pod kljukastim križem: Zdravilišče med okupacijo 1941-1945, Val Vaupotič Lorber pa svojo maketo modelnih železnic, katerih razstavo je v poletnih mesecih gostila Knjižnica Rogaška Slatina. Za glasbeni premor med vsemi podanimi informacijami je poskrbel poznani slatinski glasbenik Andrej Toplišek, ki je navdušil s svojo harmoniko.
 
𝗩 𝗽𝗲𝘁𝗲𝗸, 𝟮𝟱. 𝗻𝗼𝘃𝗲𝗺𝗯𝗿𝗮, 𝘀𝗼 𝗥𝗼𝗴𝗮𝘀̌𝗸𝗼 𝗦𝗹𝗮𝘁𝗶𝗻𝗼 𝘀𝘂𝘃𝗲𝗿𝗲𝗻𝗼 𝘇𝗮𝘀𝘁𝗼𝗽𝗮𝗹𝗶 𝗱𝗶𝗷𝗮𝗸𝗶 Š𝗼𝗹𝘀𝗸𝗲𝗴𝗮 𝗰𝗲𝗻𝘁𝗿𝗮 𝗥𝗼𝗴𝗮𝘀̌𝗸𝗮 𝗦𝗹𝗮𝘁𝗶𝗻𝗮 𝗶𝗻 𝗻𝗷𝗶𝗵𝗼𝘃𝗶 𝘇𝗮𝗽𝗼𝘀𝗹𝗲𝗻𝗶. Na Odru mladih so najprej predstavili slikanice Zinke Kobula Kamenšek, pogovor z njo je vodila Nika Jančič, in igrano-lutkovno igro o Zinki Črepinki, nato pa so na razstavnem prostoru predstavljali še poklica tehnik steklarstva in tehnik optik. Nastopil je tudi šolski bend, dogajanje pa je še posebej popestrila prisotnost Muce Copatarice iz Vrtca Rogaška Slatine.
Izvajalci dogajanja na sejmu so ponosni, da so se lahko predstavili na tako pomembnem dogodku, kot je Slovenski knjižni sejem. V dopoldanskem času je sejem in posledično dogodke ter razstavni prostor obiskalo ogromno predšolskih otrok, učencev in dijakov, popoldne pa se je pri njih ustavilo veliko starejših. Glede na odzive je sodelovanje na sejmu pomenilo pomembno dodatno promocijo občine Rogaška Slatina in Leta Ele Peroci.
Kontakt

Knjižnica Rogaška Slatina
Celjska cesta 13, 3250 Rogaška Slatina

Tel.: 03 818 57 80, 03 819 24 23
E-naslov: sikrsl@r-sl.sik.si

Knjižnica Rogatec
Strmolska ul. 6, 3252 Rogatec

Tel.: 03 819 07 30
E-naslov: knjiznica.rogatec@guest.arnes.si

Rogaška Slatina

Delovni čas

ponedeljek, sreda, petek:
10:00 - 18:00

torek, četrtek:
7:00 - 15:00

sobota:
8:00 - 13:00

Nedelje in prazniki zaprto.

Rogatec

Delovni čas

torek:
12:00 - 17:00

sreda:
12:00 - 15:00

četrtek:
10:00 - 15:00

Accessibility