Priporočamo

PRIPOROČILA ZA ODRASLE

Claudia Winter – Lovilka oblakov

Ljubezenska zgodba, ki ogreje srce, in vas popelje na slikovito popotovanje v severno Francijo.

Šarmantna in prekanjena Claire Durant se je zavihtela na sam vrh karierne lestve pri berlinski gurmanski reviji. Nihče namreč ne sluti, da ni niti prava Parižanka niti ni študirala umetnosti – dokler ne dobi klica na pomoč iz Bretanje, kjer je pravzaprav odraščala: njena mama mora ostati v bolnišnici in Clairine gluhe sestre ne more pustiti same. Zato Claire odpotuje v malo obmorsko vas in še ne sluti, da bo njen čustveni svet pošteno iztiril. Njen prijatelj iz otroških dni Nicolas že dolgo ni več sramežljivi mladenič, kakršen je bil nekoč, in potem se kakor strela z jasnega v vasi pojavi še njej šef. Claire mora improvizirati, da lahko vzdržuje svoje izmišljotine – in s tem v sicer lagodnem Moguériecu povzroči strahotno zmešnjavo ... (vir: Felix).

Fearne Cotton – Sreča

Navdihujoče branje, ki bo z živimi barvami osvežilo vas življenjski pejsaž.
Sreča, ti čudoviti topli sončni žarek. Obožujem to, ko se kar naenkrat pojaviš v mojem življenju in me presenetiš, ter to, kako se takrat razkadijo oblaki, meni pa se kotički ust privihajo navzgor.
Fearne Cotton se zaveda, kako pomembna je sreča ter zakaj jo moramo iskati v vsakodnevnih stvareh. Odločena je, da bo pomagala razbiti tabu, ki spremlja duševno zdravje, ter v knjigi prvič iskreno spregovori o lastni bitki z depresijo in drobnih stvareh, zaradi katerih jo laže brzda, da se lahko še naprej podaja po poti proti dobremu.
Knjiga vključuje strokovne nasvete ter je polna drobnih zamisli in praktičnih vaj, v katere se lahko vključite tudi sami. Vzemite v roke svinčnik in se s Fearne podajte na to zanimivo pot (vir: Felix).

Stephen Hawking – Kratki odgovori na temeljna vprašanja

Slavni kozmolog in avtor svetovnih uspešnic Kratka zgodovina časa in Vesolje v orehovi lupini nam je v tem čudovitem posthumnem delu zapustil svoje zadnje misli o temeljnih vprašanjih vesolja.
Kako je vesolje nastalo? Bo človeštvo preživelo na Zemlji? Ali zunaj Osončja obstaja inteligentno življenje? Bo umetna inteligenca kdaj pametnejša od nas? Stephen Hawking je s svojim izjemnim znanstvenim delom razširil naše razumevanje vesolja in razkril nekaj njegovih največjih skrivnosti. Medtem ko je s svojim teoretičnim delom o črnih luknjah, imaginarnem času in večkratnih preteklostih v mislih potoval do skrajnih meja vesolja, je bil prav tako prepričan, da znanost igra ključno vlogo pri reševanju problemov na Zemlji. Zdaj, ko se soočamo s potencialno katastrofalnimi spremembami – podnebnimi spremembami, grožnjo jedrske vojne in razvojem umetne superinteligence –, se Stephen Hawking posveti najpomembnejšim vprašanjem za človeštvo.
Hawking v knjigi Kratki odgovori na temeljna vprašanja obdela vrsto pomembnih in razburljivih tem, v njegovem pisanju pa ne manjka zanj značilnega humorja. Ta zadnja knjiga enega največjih umov, kar jih je kdaj bilo, podaja njegov osebni pogled na izzive, s katerimi se sooča človeštvo, in začrta nekaj možnosti razvoja našega planeta. (vir: Felix).


Gary Taubes – Dosje sladkor

Avtor s številnimi primeri utemeljuje spoznanje, da je sladkor postal ›tobak našega tisočletja‹: podpirajo ga močni lobiji, ki so ga vsilili našemu življenjskemu vsakdanu, povzroča pa številne bolezni. Sladkorna bolezen je danes bolj razširjena kot kdajkoli prej; debelost dosega med prebivalstvom skoraj epidemične razsežnosti; skoraj desetina današnjih otrok ima nealkoholno zamaščenost jeter. Osnovni vzrok teh in podobnih kritičnih družbenih problemov, povezanih z zdravjem, je sladkor.
Gary Taubes v tej knjigi raziskuje zgodovino odnosa med Američani in sladkorjem: ta se uporablja celo kot konzervans in dodatek v cigaretah, eden največjih problemov pa je čezmerna uporaba koruznega sirupa z visoko vsebnostjo fruktoze. Avtor navaja vrsto raziskav, ki so pokazale našo odvisnost od sladkorja oziroma sladkarij. Jasno poudarja tudi argumente proti sladkorju ter odpravlja zmotna prepričanja o povezanosti sladkorja in uravnavanja telesne teže. Predvsem pa pojasnjuje, kakšne ozaveščene odločitve o sladkorju bi morali sprejemati tako posamezniki kot družba v celoti.
Glede na današnjo pretirano razširjeno rabo sladkorja in pritiske industrijskih lobijev je knjiga Dosje sladkor dragocen in nujen vodnik za vsakogar, ki se želi bolje znajti v blodnjaku sodobne prehrambne industrije ter učinkovito poskrbeti za zdravje in blaginjo sebe in svojih najbližjih (vir: Modrijan).
PRIPOROČILA ZA MLADINO

Becky Albertalli – Z ljubeznijo, Simon

Duhovita zgodba o odraščanju, zavita v gikovsko romanco
Dobitnica nagrade Williama C. Morrisa za najboljši mladinski prvenec leta in Nominiranka za nagrado National Book Award.
Šestnajstletni Simon Spier ni še nikomur povedal, da je gej, saj dramatične trenutke raje doživlja med vajami za šolski muzikal. Toda njegovo elektronsko pismo pade v napačne roke, zato mu grozi razkritje. Simon ne mara sprememb, vendar mora poiskati pot iz svojega udobnega življenja, preden ga kdo potisne iz njega – ne da bi pri tem izgubil prijatelje, izdal samega sebe ali zamudil priložnost za srečen konec z najbolj zanimivim, ljubkim fantom, kar jih pozna.

Čudovit prvenec ameriške pisateljice Becky Albertalli je neverjetno duhovita in čudovito ganljiva zgodba o odraščanju in razkrivanju v enaindvajsetem stoletju (vir: Felix).


Annet Schaap – Lučka

V mladinskem romanu Lučka, kjer pravljičnost podaja roko pustolovski zgodbi, oživi domišljijski svet, v katerem se prisotnost nenavadnih zabaviščnih artistov zdi najbolj naravna stvar na svetu. V surovem okolju, ki občasno spominja na prizorišča iz klasik, kot so Povodni otroci, Skrivni vrt in Sans famille, prisrčna, sočutna Lučka odkrije, da je sposobna stati na lastnih nogah. Posebna odlika romana je način, kako vzpostavi vez s slovečo tragično zgodbo o mali morski deklici. Znano je, kako je morjanka žrtvovala svoj prelepi glas za noge, da bi lahko na kopnem zaživela s princem svojih sanj. Zgodba o Lučki se začenja tam, kjer se ta pravljica konča. Kaj ko bi morska deklica imela sina, ki bi bil pol človek, pol bitje morja? Nitko za nitko Lučka razplete uganko o pošasti in svoji lastni težavni preteklosti.
Ob nazobčanih čereh razviharjena morska pena je s strani romana Lučka odplaknila vse nebistveno. Ostala je sled vznemirljive pustolovščine, vijoča se skozi zgodbo, ki na nevsiljiv način budi empatijo. S svetilniškimi lučmi osvetljena knjiga je dobitnica prestižnih nizozemskih nagrad za mladinsko književnost Nienke van Hichtum Prijs 2017, Woutertje Pieterse Prijs 2018 in Gouden Griffel (zlato pero) 2018 (vir: Sanje).


Iva Procházková – Miši gredo v nebesa

Smukica je običajna miš z običajnim mišjim življenjem. Ve, da se mora ogibati velikih in nevarnih živali. Ve tudi, da mora lisjaku Belobušcu za vsako ceno pobegniti. Ko ji je ta že tik za petami, naredi Smukica usodno napako in pade v prepad. Zbudi se in ob njej stojita sestrična in striček. Kako je to mogoče, ko pa sta že umrla? Smukica se zave krute resničnosti. Tudi sama je umrla in čaka jo pot v nebesa. Tam se ima neizmerno lepo. Najboljše od vsega je, da je življenje od zdaj povsem varno, nikogar več se ji ni treba bati. Tudi Belobušca ne. Pa je to za Smukico res najboljše? O tem ni več tako trdno prepričana …

Iva Procházková se v svojih delih pogosto dotika težjih tem, s katerimi se srečujejo otroci in mladostniki. Knjigo o živalskih nebesih je napisala tudi zaradi lastnega otroškega strahu pred smrtjo in nezmožnostjo staršev ateistov, da bi ji ta strah omilili. Čeprav je glavna tema smrt, ki se je avtorica loteva s humorjem, je to predvsem zgodba o prijateljstvu, o iskanju ljubezni in poguma, o premagovanju predsodkov, upanju in celjenju starih ran. Zgodba nas uči, da tudi smrtni sovražniki lahko postanejo (najboljši) prijatelji ter da lahko premagamo tudi na videz nepremagljive stvari (vir: Založba Miš).

PRIPOROČILO ZA OTROKE

Julia Donaldson – Mišji razbojnik

Neprekosljivi kreativni dvojec, britanska pisateljica in nemški ilustrator, ki slikanice soustvarja že več kot dvajset let, je nadobudnim bralcem dobro znan po priljubljenem Zverjascu in Zverjaščku, pa tudi po drugih posebnežih, kot so Palčič, Ribek, Hlodek in razne afriške grdine. Avtorja ponovno v središče postavljata nekonvencionalni lik, tokrat že skoraj antijunaka, ki ga na koncu doleti zaslužena kazen, ki pa jo vseeno zna obrniti sebi v prid. Mišji razbojnik namreč grozi in ropa, nihče ni varen pred njim, lump še svojemu konju sune seno! Vse dokler ne sreča bistre race, ki ga zvito ujame v past … Zanimivo je, da je bila slikanica v slovenščino prevedena že leta 2012, takrat jo je za Učila International prevedla Brina Štampe Žmavc in naslovila Cestni razbojnik Podgana, pri Mladinski knjigi pa so se ob vnovičnem prevodu odločili, da bodo zaradi spola, ritma in rime junaka spremenili v miš. Naj si bo miš ali podgana, tudi ta slikanica Julie Donaldson in Alexa Schefflerja je zimzelena klasika. Vanja Jazbec, Bukla 149 (vir: Bukla).


Anne Mcrae – Atlas vesoljskih pustolovščin

Pred nami ni še eden od mnogih otroških in mladinskih priročnikov o vesolju. Atlas vesoljskih pustolovščin je pametno zastavljena interaktivna knjiga, primernejša za malo starejše šolarje (predvsem druga triada), vsekakor pa bo privabila tudi mlajše in starejše, skratka vse, ki jih mika dobesedno pokukati v vesolje. Atlas namreč preko brezplačne aplikacije omogoča ogled petdesetih posnetkov agencij NASA, ESO in ESA, kar bralcu še posebej približa delovanje vesolja. Hkrati priročnik seveda ponuja obilico najnovejših podatkov in zanimivosti o vesoljskih odpravah in raziskovanju vesolja ter razlage pojmov, kot so črna luknja, sila težnosti in svetlobna hitrost. Vso veličino vesolja je v ilustracije ujel kreativni studio MUTI iz Južne Afrike, ki je knjigo namenoma opremil z nazornimi in poučnimi ilustracijami ter smiselno z rahlim pridihom znanstvene fantastike Vanja Jazbec, Bukla 149 (vir: Bukla).