Priporočamo

PRIPOROČILA ZA ODRASLE

Mohor Hudej – Vlažne duše

Roman, ki se bere na dušek, je prava osvežitev med našo prozno literarno bero. Tematsko zasidran tako pri nas kot na Tajskem ter pisan v obliki prvoosebne pripovedi Matjaža, moškega v srednjih letih, poročenega in očeta, včasih prav zoprnega pametnjakoviča, ki je vedno bolj v konfliktu z okoljem in vsem, kar diši po klenem, a hkrati nemalokrat primitivnem, sovražnem in napuha polnem slovenstvu. Po zapletu z lokalnimi šerifi in spoznanju, da je vsak boj vnaprej izgubljen, se spomni ponudbe bangkoškega prijatelja Jacka, lastnikamanjše restavracije z apartmaji na odmaknjenem tajskem otočku. Tu zaživi na novo in kot pomočnik ter turistični vodič, je miren in skoraj čisto srečen. Ker pa Slovence slej ko prej srečaš povsod, se seveda zgodi neizbežno ... Neokrnjena narava in prijazni domačini so idealna kulisa za prikaz vse veličine naše zaplankanosti, k sreči opisane z veliko humorja, ampak moji lubi Slovenci, če se ob prebranem ne bomo vsaj malo zamislili, nam najbrž res ni pomoči (vir: Kristina Sluga; Bukla 131).


Endō Shūsaku – Samuraj

V zgodovinskem romanu Samuraj (Samurai, 1980) Shusaku Endo (1923−1996) pripoveduje o resnični zgodovinski osebi, samuraju Hasekuri Rokuemonu, ki ga je šogunat leta 1613 poslal na odpravo v takratno Novo Španijo (Mehiko), kjer naj bi sklenil trgovski dogovor z Evropo v zameno za pravico evropskih misijonarjev do širjenja krščanstva na Japonskem. Okoliščine so odpravo prisilile v nadaljnjo pot v Španijo, Francijo in nazadnje v Vatikan. Trgovska pogajanja so propadla, saj so se v tem času politične razmere na Japonskem že spremenile, pričela se je politika preganjanja krščanstva in zapiranja države pred svetom. Ob vrnitvi na Japonsko, leta 1620, je bil Hasekura Rokuemon skupaj s celotno družino žrtev preganjanja.
Endov izjemni roman sloni na skoraj pozabljenem poglavju japonske zgodovine. V njem preplete svetovne zgodovinske okoliščine z usodo skromnega, nizkega samuraja. Ves čas ostaja zvest zgodovinskim dejstvom, hkrati pa pot odprave pretvori v ganljivo pripoved o duhovnem potovanju. Hasekura Rokuemon, podeželski samuraj, ki ga politika potegne iz anonimnosti in nastavi za vodjo odprave, se iz lojalnosti do svojega fevdalnega gospoda sooči z mnogimi preizkusi, vključno s sprejetjem nenavadne, tuje religije, krščanstva, kar pa ga nazadnje pogubi (vir: Bukla.si).


Nancy Newman – Vzgajanje strastnih bralcev : 5 preprostih korakov do uspeha v šoli in življenju

Vzgajati bralca je lažje, kot si mislite! Praktični, strokovno utemeljeni nasveti in informacije za starše, ki jih preganja čas. Študije kažejo, da imajo starši ključno vlogo v bralnem procesu otrok vse od prvih mesecev pa do konca šole.
V priročniku Vzgajanje strastnih bralcev avtorica Nancy Newman najnovejše znanstvene raziskave povezuje s svojimi izkušnjami, ki jih je pridobila kot učiteljica in mati, ter ponuja realistične, zabavne, vsakdanje strategije, ki spodbujajo razvoj otrokove bralne zmožnosti in mu vcepljajo veselje do branja (vir: Bukla.si).
PRIPOROČILA ZA MLADINO

John Boyne – Obmiruj, nato odidi

Tisti dan, ko je izbruhnila prva svetovna vojna, je imel Alfie ravno rojstni dan. Oče mu je obljubil, da se ne bo nikoli odšel borit. Že naslednji dan je obljubo prelomil in postal vojak. Štiri leta kasneje Alfie ne ve, kje je njegov oče, od mame pa izve le to, da je na posebni skrivnostni misiji. Ko nekega dne služi denar s čiščenjem čevljev na londonski železniški postaji, njegov pogled med papirji vojaškega zdravnika ujame očetovo ime. Odloči se, da ga poišče, kar pa ni prav nič preprosto.

Avtor nagrajene uspešnice Deček v črtasti pižami, po kateri je bil pos­net tudi istoimenski film, je postregel z novim bralskim biserom. Tokrat bralca skozi oči petletnega dečka Alfija popelje v čas prve svetovne vojne. Rdeča nit zgodbe je vez med dečkom in njegovim očetom, ki ju je vojna brez milosti ločila. Na Alfieja zato pade breme, da materi po najboljših močeh pomaga preživeti v bedi, ki se je zaradi vojnih okoliščin oklenila svetovnega prebivalstva. Vendar ima Alfie, ki je odločen, da se bo nekega dne spet srečal z očetom, v načrtu mnogo več, kot si njegova mati sploh lahko predstavlja. Roman, nabit s čustvi, v katerem ne manjka niti drobcev humorja, ki ga lahko pričara le otroški pogled na svet, nikogar ne pusti ravnodušnega. Kakovostno mladinsko branje, ki bo zadovoljilo tudi odrasle bralce (vir: Maja Flis; Bukla 131).


Žiga X. Gombač, Ivan Mitrevski – Zgodovina Slovenije v stripu

Medtem ko devetošolka Živa uživa v spoznavanju različnih zgodovinskih osebnosti, Razpoka koristoljubno poskuša napolniti svoje žepe z dragocenostmi.

Zgodovina Slovenije v stripu ponuja pregled slovenske zgodovine v modernem in razgibanem formatu – stripu. Zgoščen vpogled v dogajanje na slovenskem ozemlju vse od antike do novega veka je neizmerno duhovito branje, zgodovina pa je predstavljena skozi rivalstvo med prebrisano devetošolko Živo in pregnanim lumpom Razpoko, ki s časovnim strojem lomasti po zgodovini in koristoljubno išče priložnosti za nabiranje bogastva. Med potovanjem po različnih časovnih obdobjih se bralec seznani z njihovimi specifikami in z različnimi zanimivostmi, ki so povezane z njimi. Delo se nenehno navezuje tudi na sodobnost in koketira z aktualnimi družbenimi težavami. V stripu so predstavljeni dejanski eksponati iz Narodnega muzeja, delo pa z zabavnimi opisi kar vabi k obisku (vir: Bukla.si).


PRIPOROČILO ZA OTROKE

Bénédicte Carboneill – Preberi mi zgodbo

Si lahko zamislite, da ne bi ujeli konca napete zgodbe? Seveda ne. A prav to se je zgodilo volku, ki je naletel na imenitno knjigo, pa ni znal brati! Se bo našel kdo v celem gozdu, ki se bo opogumil in volku prebral zgodbo do konca?
Pravljica o zaupanju, ki spleta nepričakovana prijateljstva,in predvsem o zgodbah, ki iz nas nesluteno izvabijo najboljše.

Ko volk nekega dne opazuje očka in hčerko, kako skupaj bereta napeto zgodbo, si zaželi, da bi znal tudi sam brati. Toda ko se po naključju le dokoplje do knjige, ugotovi, da je branje težje, kot si je mislil, zato sklene poiskati nekoga, ki bo tudi njemu bral. Ampak volk je volk, zato mu noben gozdni prebivalec ne upa blizu. Na koncu se le najde mali pogumni zajček, ki mu je pripravljen brati – toda kmalu volku več ne zadostuje poslušanje, zdaj bi se dejansko rad naučil vseh črk. Pravljica, ki nas pelje vse do roba razmišljanja o strahu in zaupanju (vir: Žiga Valetič; Bukla 131).


Tamara Žnidar – Priročnik za spletno previdnost - Varnost in zasebnost na spletu

Končno se ogromno govori in piše o pasteh, ki na spletu prežijo na mlade. Preberite priročnik, ki prikaže vse pasti pa tudi rešitve. Vsebina knjige:
- zlata pravila varne uporabe interneta, - varna spletna gesla, - spletno nadlegovanje, zasebnost in bonton, - škodljive spletne vsebine, - ne verjemimo vsemu, kar je napisano, - spletne prevare in zasvojenost, - prevarali so me, kaj zdaj.

Knjiga je namenjena mladim od 9 do 13 leta, torej tistim, ki so najbolj na udaru. Gre za prvo in trenutno edino knjigo na tovrstno temo zato bo pomagala podučiti šolarje, da ni vse tako enostavno kot zgleda. Pa tudi starše, ki mislijo, da so v varnem zavetju doma tudi otroci varni. Pa niso, pasti spleta so povsod. (vir: Alba2000.si).