Priporočamo

PRIPOROČILA ZA ODRASLE

Tadej Golob – Dolina rož

Pisatelj in biograf, novinar, kolumnist in alpinist Tadej Golob je v zadnjih treh letih temeljito preoblikoval pogled na domet kriminalnih romanov pri nas, s svojima romanoma Jezero (konec leta bo predvajana televizijska serija, posneta po njem) in Leninov park pa je zakoličil lik Tarasa Birse v slovenski žanrski literaturi. V času knjižnega sejma izide Dolina rož, tretji del s tem junakom v glavni vlogi, roman pa ima naslednje izhodišče: »Hišica v cvetju, trava okoli nje … In v spalnici dve prerešetani trupli, v dnevni sobi pa še eno. Je mlado ženo in njenega ljubimca ustrelil prevarani in nekaj desetletij starejši mož in nato sodil še sebi ali pa …? Prvi primer Tarasa Birse s. p., nekdanjega višjega kriminalističnega inšpektorja.«
Samo Rugelj, Bukla 151 (vir: Bukla)

Penney Peirce – Frekvenca : moč osebne vibracije

Frekvenca je prelomno delo o življenju v svetu, ki temelji na energijah; pomirjujoče in korak za korakom nas vodi v višja stanja pozitivnega zavedanja. S preprosto spremembo frekvence lahko depresijo spremenimo v notranji mir, jezo v spokojnost in strah v navdušenje. Ko se naučimo uravnavati svoje energijsko stanje, lahko stopimo naproti usodi – v življenje, za kakršnega smo bili ustvarjeni.
Frekvenca nam pripoveduje, kako začutiti svojo osebno vibracijo oziroma domačo frekvenco, kako jo izboljšati in uravnotežiti na veliko višji ravni od trenutne. Ko se naučimo uporabe frekvenčnih načel – metod osebne rasti, ki temeljijo na načelih dejanskega delovanja energije:
- bomo znali vzdrževati visoko in ustvarjalno raven osebne energije;
- bomo iz okolja s pomočjo empatičnega sozvočja z drugimi prejemali dragocene informacije;
- se bomo osvobodili negativnih in slabotnih vibracij.
Ta svetovna uspešnica nas uči novih dinamik energije, časa in intuicije. Uči nas pomena rušenja blokad in odpiranja tokov v telesu. (vir: Primus).


Jon Kabat-Zinn – Zdravilna moč čuječnosti

Zakaj je dobro znati zavestno porabljati s čas? Zakaj ni prav, da sebi in drugim prekinjamo govor, misli, torej da jim ali si skačemo v besedo? Zakaj se prepoznamo v ogledalu? Zakaj lahko z meditacijo dosežemo življenje brez stresa?
Če vas zanima, da bi izvedeli več, kako nam čuječnost kot način bivanja lahko pomaga pri zdravljenju telesa in čustev, ne iščite dlje kot v tej globoko osebni in tudi globoko optimistični knjigi, zasidrani v znanosti in polni praktičnih napotkov za premik v pravo smer.
V knjigi 'Zdravilna moč čuječnosti' Jon Kabat-Zinn, avtor uspešnice Kamorkoli greš, si že tam, ugotavlja, da nas čuječnost in meditacija z roko v roki pripeljeta do večjega zavedanja sebe, do miru, manjšega stresa in posledično do boljšega zdravja (vir: Založba Chiara).
Melita Kuhar – Iskreno o partnerstvu : na kavču v Svetovalnici

Zakaj ne bi tudi sami ustvarili ljubečega, pripadnega, srečnega, zadovoljnega in uspešnega partnerstva? Melita Kuhar svoja razmišljanja javno deli z bralci že zadnjih deset let in v tem času se je nabralo ogromno primerov, razmišljanj, analiz in prereza slovenskih partnerskih odnosov. V tej knjigi so zbrani njeni najbolj odmevni in brani članki.
Vsak primer partnerstva, ki ga Melita obravnava v svoji Svetovalnici, je edinstven, pa vseeno ima določene zakonitosti.
Melita o svojih ugotovitvah piše iskreno, življenjsko, brez dlake na jeziku in s poudarkom na morebitnih rešitvah oziroma idejah o spremembi, s pomočjo katerih boste tudi vi v svoje partnerstvo vnesli več ljubezni, igrivosti in spoštovanja (vir: Primus).


PRIPOROČILA ZA MLADINO

Ruta Sepetys – V morju zrnce soli

Nekdo je potrkal na vrata. Nisem se odzvala. Najraje bi ostala zaklenjena v tej mali umivalnici. Skrita pred bolečino in razdejanjem. Naporno je biti ves čas močna in razsodna. Bila sem preveč utrujena. Hotela sem samo, da se vse skupaj konča.
Druga svetovna vojna se približuje koncu, nacistična Nemčija je poražena in na stotisoče beguncev v Vzhodni Prusiji beži pred Sovjeti, ki prodirajo z vzhoda. Med njimi je tudi skupina mladih, ki se jim na podeželju prekrižajo poti. Vsak s svojo skrivnostjo so ujeti med nacisti na eni in Sovjeti na drugi strani, vsi z željo, da se vkrcajo na ladjo, ki naj bi jih odpeljala na varno ... Roman V morju zrnce soli o ladijski tragediji, ki je bila še hujša kot potop Titanika, temelji na resničnih dejstvih.
​Ruta Sepetys (1967), ameriška pisateljica litovskih korenin, jih je zelo natančno raziskala in zapisala zgodbo, ki se nas globoko dotakne. Za knjigo je leta 2017 poleg drugih nagrad prejela prestižno nagrado Carnegie medal (vir: Emka).


Annet Schaap – Fant, ti vendar zmoreš!

Srednješolec Lucio je obseden s smrtjo, navdušen pa je tudi nad igranjem v gledališču, knjigami in filmi, še posebej tistimi s prizori smrti, mrtveci in duhovi. Že zdavnaj se je navadil, da ga imajo vsi za čudaka, in še dobro, da mu v svetu osamljenosti, v katerem domujeta tudi na moč odtujena starša, stoji ob strani sošolec in prijatelj Palček. Ko se Lucio nekega večera vrača od njega, naleti na mestnem mostu na Anno, prelepo žensko srednjih let, ki želi napraviti samomor. A Lucio ji to prepreči, saj kot strastni amaterski igralec prepričljivo uprizori epileptični napad. Kasneje splete Anna z njim prav poseben prijateljski odnos, ki med drugim temelji na dejstvu, da jo Lucio spominja na njenega v nesreči preminulega najstniškega sina … Tankočutna in kakovostna knjiga, mojstrsko prepredena tudi z izvrstnimi humornimi nitmi, vabi v (notranji) svet odraščajočega Lucia in nas postopoma spoznava z vsemi njegovimi strahovi ter (samo)izpraševanji o življenjskih vrednotah, tudi o pogumu, ki glavnemu junaku naposled odpre nov pogled na svet v njem in okrog njega!
Vesna Sivec Poljanšek, Bukla 151 (vir: Bukla).


Mary Jennifer Payne – Dovolj

Pretresljiva zgodba o petnajstletni srednješolki Lizzi, ki na svojih krhkih ramenih nosi pretežko breme. Pred štirimi leti ji je umrl oče in njena mama se je zlomila. Pričela je popivati in se družiti s preštevilnimi moškimi ter jih voditi domov. Lizzi mora zato skrbeti še za mlajšega brata Charlija, ki je zaradi spodvitega stopala delno invaliden in zato še bolj ranljiv. Zgodba dobi strašljive razsežnosti, ko se v njihov dom preseli mamin ljubimec Dean, sadist in sociopat. Ustrahuje vso družino, in ker bi Lizzi rada zaščitila Charlija, nase prevzame Deanove zlorabe: tepeže, grožnje in celo brutalno posilstvo. Po tem sprevrženem dejanju se Lizzi odloči, da ima dovolj. Ima sicer fanta Fahada, ki pa mu starši in vera ne dovoljujejo, da bi za Lizzi in Charlija bolje zaščitil. Mama ji ne verjame, zato Lizzi pomoč zase in psičko Trixi poišče pri babici, očetovi mami. Deana pa obsede morilski bes ... Zgodba se bralca še posebej dotakne zato, ker je večinoma napisana v sedanjiku: zdi se nam, da smo del nje, čeprav le kot opazovalci, ki spodbujamo Lizzijin pogum in dramatično bitko s časom.
Sonja Juvan, Bukla 151 (vir: Bukla).

PRIPOROČILO ZA OTROKE

Kinga Rofusz – Doma

Kaj nam pomeni dom? Varno zavetje? Kraj za preživljanje časa z svojimi najdražjimi? Junak knjige Doma je deček, ki se mora nekega dne soočiti s selitvijo v novi dom, saj so njegovi starši hišo, v kateri je odraščal, prodali.
Čustvena zgodba o navezanosti, o poslavljanju, o doživljanju izgube, o pogrešanju. In o sprejemanju sprememb ter iskanju novega varnega pristana. Vse to in še več, povedano le s čudovitimi ilustracijami (vir: Emka).

Sarah Jane Hinder – Joga z žuželkami: preprosti položaji za najmlajše

Otroci obožujejo žuželke – kako bi jih lahko bolje navdušili nad jogo kot ob pomoči teh več nožnih prijateljev? Ta čudovito ilustrirana knjiga prinaša zabavo in koristi prave jogijske vadbe našim najmlajšim. Joga z žuželkami vodi otroke skozi deset pravih jogijskih položajev, ki so poimenovani po žuželkah in malčke povlečejo v privlačen igriv tok domišljije in gibanja. Otroci se bodo želeli vračati k njim vedno znova. Z jogo se med drugim učimo sprejemati svoje telo in ga imeti radi, razvijamo osredotočenost in se pomirimo, ko smo v stiski ali stresu, zato nikoli ni prezgodaj začeti vaditi jo. Slikanica Joga z žuželkami daje staršem, učiteljem in skrbnikom popoln načrt, da pomagajo otrokom prav pri tem. Vsebuje tudi navodila za starše z opisi izvornih jogijskih položajev in koristnimi namigi (vir: Emka).