Priporočamo

PRIPOROČILA ZA ODRASLE

Laura Schroff in Alex Tresniowski – Nevidna nit : Resnična zgodba o enajstletnem dečku z ulice, uspešni direktorici trženja in nenavadnem srečanju z usodo

Ne vem, kaj je bil razlog, da sem ga pred toliko leti opazila na tistem vogalu, toda očitno je bilo nekaj, čemur se nisem mogla upreti. Eni bi temu rekli energija, drugi srce. Vleklo me je k njemu, kot da sva povezana z nekakšno nevidno, neuničljivo nitjo. Karkoli je to že bilo, naju še vedno povezuje.
Ni se nameravala ustaviti …Bila je ženska z uspešno kariero. On je bil enajstletni otrok, ki je beračil na ulici. Prosil jo je za drobiž in šla je dalje. Toda nekaj jo je ustavilo in vrnila se je. Vračala se je vsak teden. Leta sta se srečevala vsak ponedeljek in zgradila nenavadno prijateljstvo, ki jima je spremenilo življenje in ki traja že tri desetletja.
Nevidna nit je navdihujoča uspešnica New York Timesa o dolgoletnem prijateljstvu med uspešno poslovno žensko in socialno ogroženim fantom, dvema popolnoma različnima človekoma, in o tem, kako sta se njuni življenji spremenili zaradi nečesa, kar je bilo sprva majhno dejanje dobrote. »Iskrena pripoved o dobroti in njenem širjenju v New Yorku v osemdesetih letih … Spodbuden opomin, da so majhne geste pomembne.« (Kirkus Reviews) (vir: Bukla).


Omar Qais Akbar – Utrdba z devetimi stolpi

Za mladega Qaisa Akbarja Omarja je Kabul mesto čudovitih vrtov, kjer z bratrancem Vakilom z dedove strehe spuščata papirnate zmaje, njuni starši, strici in tete pa pijejo čaj, zleknjeni okrog enega prta, razgrnjenega po travi. To je čas pripovedovanja zgodb, recitiranja poezije, prodajanja preprog in dogovarjanja glede porok. Potem pa nastopi državljanska vojna, rakete votlo zadonijo in mudžahidi, samooklicani sveti bojevniki, zavzamejo Afganistan. Njihova soseska se znajde na frontni črti v spopadih med bojujočimi stranmi, ki postajajo iz dneva v dan hujši. Omarjeva družina pobegne, za sabo pusti vse, kar so imeli, in se zateče v staro utrdbo samo nekaj kilometrov stran, kjer je življenje še mirno. Ko se spopadi še zaostrijo in še preden mudžahide nadomestijo talibi, pa Omarjev oče spozna, da mora otroke odpeljati iz države. A ta pot se izkaže za veliko težavnejšo, kot so pričakovali … Utrdba z devetimi stolpi prinaša občuteno napisane spomine odraščajočega fanta na pretresljive dogodke, ko je komaj ušel smrti, absurdne prigode, ki so se mu dogodile, pa tudi na trenutke velikega veselja in neskončne lepote. Resnična zgodba o življenju v Afganistanu je prežeta z ljudskimi pripovedkami in poezijo ter nudi branje, ki ga bo težko pozabiti (vir: Bukla).


Yuval Noah Harari – Homo deus : Kratka zgodovina prihodnosti

Avtor svetovne in slovenske uspešnice Sapiens: kratka zgodovina človeštva v pričujočem delu enako izvirno, angažirano in provokativno usmerja pogled v bližnjo prihodnost sveta. Ljudje smo v preteklih stoletjih v veliki meri ukrotili lakoto, epidemije in vojne. Prvič v zgodovini več ljudi umre od starosti kakor od nalezljivih bolezni in število smrti zaradi samomora je večje od skupnega števila žrtev vojn, teroristov in zločincev. Na začetku 21. stoletja je večja verjetnost, da človek umre zaradi prenajedanja kot zaradi stradanja.
Zato se človeštvo lahko začne ozirati za novimi obzorji. Če bomo svoje glavne rablje res kmalu ukrotili, kaj jih bo zamenjalo navrhu dnevnega reda? To vprašanje je še bolj pereče zaradi novih sposobnosti, ki nam jih ponujata biološka in informacijska tehnologija. Kaj bomo počeli z vso to močjo?
"Knjiga Homo deus vas bo šokirala in hkrati zabavala. Predvsem pa vam bo dala misliti zunaj ustavljenih okvirov" - Daniel Kahneman
"To je zelo inteligentna knjiga, polna bistrih uvidov" - The Guardian (vir: Bukla).

PRIPOROČILA ZA MLADINO

R. J. Palacio – Julianova zgodba

Ameriška uspešnica Čudo, prejemnica mnogih mednarodnih nagrad za kakovostno literaturo, ki je osvojila že milijone bralcev po vsem svetu, je v odličnem prevodu Boštjana Gorenca tudi pri nas ogrela srca mladostnikov in njihovih staršev, starih staršev, učiteljev, vzgojiteljev. Od izida v slovenščini novembra 2014 do danes se je uvrstila na številne sezname obveznega branja.
Julianova zgodba zdaj prinaša nov pogled na dogodke v Beecherjevi osnovni šoli, ki jo v petem razredu začne obiskovati tudi August Pullman, fant s hudo deformacijo obraza. Zakaj je Julian do novega sošolca Augusta tako nesramen? Zakaj se ga izogiba in mu v omarici pušča listke z žaljivimi sporočili? Kako se na Julianovo obnašanje odzove vodstvo šole? Kako pa na vse skupaj gledajo Julianovi starši?In kdo na koncu poskrbi za to, da Julian obžaluje svoja neprimerna dejanja in postane boljši človek?
»Tudi ti se boš iz napake česa naučil. Sam sebi moraš obljubiti, da se nikoli več ne boš tako vedel do nikogar. Ena napaka te še ne določi, Julian. Me razumeš? Samo naslednjič moraš ravnati bolje.« (Julianova babica) (vir: Bukla).


John Boyne – Deček na vrhu gore

Ko Pierrot postane sirota, mora zapustiti svoj pariški dom in se preseliti k teti Beatrix. Ta vodi gospodinjstvo v premožni hiši na vrhu gore. A zgodba se ne dogaja kadar koli, godi se leta 1935, na pragu druge svetovne vojne, in ne gre za katero koli hišo, ampak za Berghof, dom Adolfa Hitlerja. Firer dečka hitro vzame pod svoje okrilje, ta pa se nenadoma znajde v novem in nepoznanem svetu nasilja, skrivnosti in izdaj ...

Vsaka zgodba ima začetek, sredino in konec. Nekateri konci pa so tako dobri, tako izjemno dodelani, da se polastijo celotne zgodbe in jo dvignejo na novo, višjo raven. To se je zgodilo z Boynovim Dečkom v črtasti pižami. Deset let pozneje Boyne še vedno ni izgubil občutka za pisanje. V Dečku na vrhu gore se Boyne mojstrsko loteva tematizacije krivde in odgovornosti ter se posveča raziskovanju vprašanja morale in narave dobrega ter zla. Deček na vrhu gore je zgodba o odraščanju dečka, ki se znajde v zapeljivem prijemu moči in častihlepja, je pripoved o izgubi nedolžnosti, predvsem pa je svarilo pred bolečino življenja, polnega obžalovanja. (vir: Bukla).


PRIPOROČILO ZA OTROKE

Idan Ben-Barak – Ne liži te knjige*

Mimi je mikrob. Majhna je. Zelo majhna. Pravzaprav je tako majhna, da jo lahko vidiš samo skozi mikroskop. Ali pa lahko preprosto odpreš knjigo in vzameš Mimi s sabo na pustolovščino v zanimive kraje, ki jih ni še nikoli videla – denimo na zaledenele ledenike tvojih zob ali v zvite in prepletene džungle tvoje majice. Ne liži te knjige je popolna knjiga za tiste, ki si želijo svet pogledati od bliže. In tiste starše, ki svojim najmlajšim namenjajo kakovostni čas in jim skrivnosti sveta, tokrat mikroskopsko majhnega, razkrivajo prek knjig.

Genialno preprosta, zabavna in interaktivna slikanica, ki hkrati otrokom predstavi čuden, neviden svet mikrobov, ki jih obkroža, staršem pa ponuja možnost pravega načina komuniciranja z njihovimi najmlajšimi. Ne na pedagoški način, ampak na igrivega. Ne liži te knjige je zabaven in simpatičen uvod v svet mikroorganizmov. Zgovorni mikrobi, s katerimi se srečamo v knjigi, so očarljivi in navihani ter bodo pripravili otroke, da bodo dvakrat pomislili, preden bodo kaj polizali (vir: Bukla).


Tina Arnuš Pupis – Za devetimi drevesi

V zbirki zgodb Za devetimi drevesi bo bralec srečal kopico gozdnih živali (ter tu in tam dečka Srečka), ki si delijo življenjski prostor, tegobe, zagonetke, nasvete, veselje in še kaj. Včasih je med njimi napeto, a na koncu je vedno tako, kot mora biti. Deset živalskih zgodb je povezanih v duhovit prvenec Tine Arnuš Pupis, ki mi piko na i dodajo ilustracije Tanje Komadina.
Prvenec Tine Arnuš Pupis je topla in duhovita zbirka kratkih zgodb, kjer bralci božamo gozdne živali in srečamo dečka Srečka. Toplina, povezanost z naravo, tudi humor in pravšnja mera kritičnosti, inovativni pristop k živalskim zgodbam, kar je verjetno dokaj težko, kajti živalskih zgodb je že neskončno mnogo. Pisateljičin avtorski prijem je opazen, tipizirane karakterje živali spelje v inovativnost – mladega bralca zaziba v svet gozdne lepote. Takole zaključi z eno izmed zgodb: »Še dolgo v noč sta strmela v nebo, opazovala zvezde in poslušala zgodbe, ki jih pripovedujejo drevesa. Da, prav ste prebrali, drevesa. Kajti le kdor si vzame čas in pozorno prisluhne, bo med šelestenjem zaslišal prijeten šepet. Zajec vam to izkušnjo toplo priporoča.« Tudi jaz vam toplo priporočam prebiranje zgodb Tine Arnuš Pupis, pisateljice, za katero bomo brez dvoma še slišali, predvsem pa upam, brali njene stvaritve.
Sabina Burkeljca; Bukla 129-130 (vir: Bukla)