Priporočamo

PRIPOROČILA ZA ODRASLE

Sarah Crossan – Zavetje vode

Prvenec irske pisateljice Sarah Crossan pripoveduje zgodbo o odtujenosti in tujosti ter notranji moči in volji do polnega življenja.

Kasienka in njena mama s Poljskega v Anglijo pripotujeta samo z enim kovčkom in vrečo perila. Kasienka je zbegana in žalostna, njena mama pa ima strto srce, saj se je sem odpravila iskat izginulega moža. Kasienka s težavo navezuje stike, na novi šoli se ne počuti sprejeto, sooča se s težavami, ki so ji bile doslej tuje. Oživi le, ko gre plavat, čeprav se tudi ob tem ne more znebiti občutka, da se potaplja. A v zavetju vode sčasoma najde moč, razumevanje, ljubezen in pogum, da se spopade z ovirami, ki ji jih je življenje postavilo na pot.

Prvenec irske pisateljice Sarah Crossan pripoveduje zgodbo o odtujenosti in tujosti ter notranji moči in volji do polnega življenja. Leta 2013 je bil roman nominiran za prestižno nagrado Carnegie medal (vir: Emka).


Walter Isaacson – Leonardo da vinci

Leonardo je bil nesporni genij, bil pa je še veliko več: bil je poosebljenost univerzalnega uma, ki je želel razumeti celotno stvarstvo, vključno z našim mestom v njem. Walter Isaacson, avtor priznanih uspešnic o Stevu Jobsu, Albertu Einsteinu in Benjaminu Franklinu, nam z novim odličnim življenjepisom pričara živega Leonarda da Vincija. Na osnovi tisočih strani iz Leonardovih izjemnih beležnic ter novih odkritij o njegovem življenju in delu preplete njegovo umetniško in znanstveno ustvarjalnost v živo pripoved. Prikaže nam, da Leonardova genialnost sloni na sposobnostih, ki jih lahko gojimo tudi sami, na primer nenasitni vedoželjnosti, skrbnem opazovanju in igrivi domišljiji, ki že meji na fantazijo.
Leonardo nam je zapustil najznamenitejši sliki vseh časov – Zadnjo večerjo in Mono Lizo –, vendar je sebe videl prav toliko kot znanstvenika in inženirja kot umetnika. Strastno, včasih že kar obsedeno se je poglabljal v inovativno preučevanje anatomije, okamnin, ptic, srca, letečih strojev, botanike, geologije in orožja. V zgodovino se je zapisal kot najustvarjalnejši genij vseh časov prav zato, ker je bil sposoben stati na križišču umetnosti in znanosti, tako kot Vitruvijec na njegovi znameniti risbi.
Leonardovo živo zanimanje za tako različna področja in dejavnosti je krmilo njegovo ustvarjalnost, svoje pa je prispevala tudi njegova svojevrstna in neprilagojena narava. Bil je nezakonski otrok, bil je gej, vegetarijanec, levičar. Zlahka se je s čim zamotil ali se pustil premotiti, včasih je bil naravnost krivoverski. Njegovo življenje nam je lahko v opomin, da ne smemo le sprejemati uveljavljenih resnic, temveč moramo biti pripravljeni o njih tudi podvomiti. In prav takšen odnos do sveta bi morali predati tudi svojim otrokom: zaupajte domišljiji in kot nadarjeni uporniki razmišljajte drugače. (vir: Felix).


Osho – Strah : Razumevanje in sprejemanje negotovosti v življenju - Vpogledi v nov način življenja

Na podlagi svojih lastnih izkušenj vam lahko rečem: Strah je »globok« komaj dobrih dvajset centimetrov. Od vas je odvisno, ali se boste še naprej oklepali veje in življenje spremenili v nočno moro ali pa jo boste izpustili in se postavili na svoje noge. Ničesar se vam ni treba bati.

Če v vašem življenju ni ljubezni, vas postane strah. Ta vas prežema povsod, kajti povsod so sovražniki, ni prijateljev, celoten obstoj pa se vam zdi sovražen; zdi se vam, da ste naključni, brez korenin, brez doma. Zato ne namenjajte veliko pozornosti strahu, kajti takšno ravnanje je nevarno. Če preveč pozornosti namenjate strahu, ga hranite, zato raste. Obrnite mu hrbet in se usmerite k ljubezni. Samo ljubimci so neustrašni, samo v trenutku poglobljene ljubezni ni strahu. V trenutku poglobljene ljubezni obstoj postane dom – niste neznanec, niste odpadnik, sprejeti ste.

Strah je druga plat ljubezni. Če ljubite, strah izgine. Če ne ljubite, vznikne strah – izjemen strah (vir: Primus).


Patrick Mckeown – Dober dih (S pravilnim dihanjem do zdravja, moči in vitkosti)

Izboljšajte telesno pripravljenost, zdravje in počutje s preprosto, a znanstveno dokazano tehniko pravilnega dihanja. Razvil jo je irski strokovnjak Patrick McKeown, svetovno znani licencirani trener metode dihanja, ki jo je razvil dr. Butejko. McKeown je vrsto let trpel zaradi astme. Spominja se, da je kronično dihal skozi usta. Ko se je naučil pravilnega dihanja, je astma postopoma izzvenela. McKeown je avtor programa Oxygen Advantage, dihalne tehnike umirjenega dihanja skozi nos pomagal že tisočim, od astmatikov do vrhunskih športnikov.

Tudi vas bo poučil, kako:
• pravilno dihati skozi nos in s tem izboljšati splošno zdravje in počutje,
• izboljšati telesno vadbo po načelu »manj je več«,
• izboljšati telesno pripravljenost in moč,
• povečati energijo in zbranost,
• s pravilnim dihanjem zmanjšati apetit.

V knjigi Dober dih vam bo pojasnil številne koristi tehnike umirjenega dihanja:
• naspanost in spočitost,
• povečana sposobnost pomnjenja in učenja,
• zmanjšanje simptomov astme,
• okrepljen imunski sistem,
• boljša telesna pripravljenost,
• zmanjšanje tveganja za srčno-žilne bolezni,
• manj možnosti za anksioznost in depresijo,
• boljša prebava,
• hitrejša in učinkovitejša regeneracija po telesnem naporu ali treningu,
• izboljšana sposobnost koncentracije,
• manj glavobolov in migren,
• odprava neprijetnega smrčanja (vir: Emka).

PRIPOROČILA ZA MLADINO

Geoff Havel – Divji spust

Ian in Warren, ki ju prijatelji poznajo kot Preklo in Rango, živita na isti ulici, hodita v isti razred in imata rada enake stvari: skejtanje in računalniške igrice. Ko se na njuno ulico priseli vrstnik James, nista prepričana, ali lahko postane njun prijatelj. Zaradi bolezni je James pristal na invalidskem vozičku, ni mu pa odvzela bistrosti in humorja. Edino, česar James ne zmore, je skejtanje. Mar res? Star kavč, nekaj koleščkov in predvsem prijateljstvo omogočijo marsikaj ... (vir: Bukla).
Igor Karlovšek – Preživetje

Najstnik Simon je up slovenskega smučanja, tudi v mednarodnem okolju se uvršča na najvišja mesta na smučarskih tekmovanjih, potem pa doživi prometno nesrečo. Zanj je smučanja konec. Njegov oče se s tem ne more sprijazniti in Simon ima zato občutek, da je za očeta postal slabič. Da bi se izkazal in bi mu oče dal priznanje, se odloči, da bo med počitnicami mesec dni preživel v gozdu brez vseh civilizacijskih pomagal. To ni tako preprosto, kot si je predstavljal, a tretji teden se je življenja zunaj civilizacije že navadil. Takrat naleti na dvanajstletno deklico, ki ubeži svojim ugrabiteljem. Simon ji pomaga rešiti se.

Gre za pustolovsko-kriminalni mladinski roman, ki vešče opisuje način preživetja v naravi, natančneje v kočevskih gozdovih. Roman se problematike odraščanja loteva prek napete pustolovske zgodbe ter odlično združuje dva pola preživetja – naravnim in človeškim oviram navkljub (vir: Bukla).


PRIPOROČILO ZA OTROKE

Aurelie Chien Chow Chine – Rožle je jezen: kako z vajo iz sofrologije preženemo jezo

Sofrologija, sodobna metoda sproščanja, vključuje nadzorovano dihanje, globoko sproščanje, osredotočenost in vizualizacijo ter preusmerja pozornost k telesni drži, ravnotežju in gibanju. Kako z vajo iz sofrologije preženemo jezo?

Rožle je majhen samorog, podoben vsem drugim, morda pa tudi ne … Ima čarobno mavrično grivo in rep, ki spreminjata barvo, ko ga prevzamejo čustva.
Danes je Rožle jezen. Nič ni tako, kot bi si želel. Poglej, kako se bo pomiril in bo spet dobre volje (vir: Emka).

Preberite še dve drugi knjigi o samorogu Rožletu: Rožle je žalosten in Rožleta je strah.Tina Arnuš Pupis – Škratovske oči

Dobro znane ilustracije Marjance Jemec Božič in tradicionalen pristop k pesnikovanju, ki ga goji prav­ljičarka Anja Štefan, napovedujejo, da bo knjiga pesmic Škratovske oči postala takojšnja otroška klasika. Morda res. Vsaka pesem namreč odpre nov svet, svoj letni čas in drugačno okolje, zato je sprehod skozi triindvajset pesmic v resnici potovanje skozi miniaturne zgodbice, izštevanke in rimajoče verze, v katerih enkrat nastopajo živali iz našega okolja (medved, mravlja, žabe, ribe, lisica, jež itd.), drugič afriška bitja, pa spet mitološki in domišljijski junaki, kakršni so velikan, škrat, Črni mož in Kralj Matjaž ter navadni ljudje, recimo striček Matiček, ki rad pogleda pregloboko v kozarec, pa gospod in gospa, ki sta ostala doma, ter seveda otroci. Veliko njih. Pesmi so bistroumne, zabavne, dajo pa tudi misliti (vir: Bukla).
Žiga Valetič, Bukla 144